lär dig leva!

 
 
Det syns inte alltid utanpå hur det känns inuti. 
 
En artikel i en kvällstidning berättade om en känd artist som nästan gått in i väggen. Rubriken löd: "Jag var nära att bli utbränd men nu har jag lärt mig att stänga av". 
 
Att inte lyssna på kroppens varningssignaler är det absolut farligaste man kan göra när man är stressad. Förmågan att stänga av är ofta uppkomsten till utbrändhet. 
 
"Jag har i många år haft förmågan att stänga av. Småsak efter småsak under hela mitt liv. 
Något som i förlängningen innebar att det inte var så svärt att förtränga de större problemen. 
När jag var yngre led jag i tysthet över att inte duga, att inte vara förstådd. Jag kände ett dlags utanförskap trots att jag hade massor av vänner och inte var mobbad. 
Istället stängde jag av. Jag följde med strömmen. 
 
När Mats var som mest illa däran, var egentligen jag lika nere. Men jag stängde av. 
Vem skulle då annars sköta hemmet, ekonomin och vår dotter? Återigen förnekelse.
Jag tyckte inte att vi kunde falla ihop samtidigt, så jag fortsatte att tära på de fjuttiga reserver som fanns. Naturligtvis föll jag igenom ibland. Jag fick panik, utbrott och kände mig maktlös.
Jag blev mycket spänd, fick ryggont, led och muskelvärk som följd, symtom som jag nonchalerade.
Samtidigt som jag blev en mästare på att låta bli att sova. Jag befann mig i en nedåtgående spiral i en allt djupare depression. Min kropp skrek åt mig att stanna upp, men vad brydde jag mig om det?
Man måste ju göra rätt för sig! Vila det fick man göra i ett annat liv.
Jag hade helt slutat lyssna på min kropp och visste inte hur det kändes att må bra. 
Jag trodde att livet skulle vara såhär. 
 
...Alltihop började kännas ohållbart. Det fanns inte något bollplank att kasta problemen mot. Psykolog var helt uteslutet, eftersom jag ansåg att det bara var svårt psykiskt sjuka människor som uppsökte sådana".

Det otäcka med förmågan att stänga av är att du inte känner hur dåligt du mår när du är fullt sysselsatt. Du märker inte heller vad du utsätter dina närmaste för. När helgen eller semestern kommer känner du rastlösheten. När din hjärna får tid att tänka efter kommer tomhet, huvudvärk, trötthet.
När måndagen sedan kommer stänger du av igen. Det har du lärt kroppen att göra. Du har börjat förtränga och slutat lyssna på sin kropp. 
 
 ♥
 
Jag fick gång på gång upp boken som tips på facebook, och när jag började läsa boken Lär dig leva föll jag på samma gång som en fura, samtidigt som jag blev provocerad och arg. 
Jag kände så väl igen mig genom texten, och hur mycket än författarna ville att man skulle läsa ett kapitel i taget för att stanna upp och tänka, plöjde jag igenom sida efter sida och skrev anteckningar så pennan glödde.
Texten ovan kunde stämmt rakt in på mig själv för ett halvår sedan då jag inte alls hade balans i mitt liv och gick med ont i kroppen, huvudvärk och gråten i halsen. 
Men jag bet ihop och jag tror inte att någon märkte. 
För om jag gick till vårdcentralen och de skulle sjukskriva mig, vem skulle då kunna betala vårt huslån, räkningar, maten och barnomsorg när inte husförsäkringen innefattade utbrändhet. Ännu värre blev det när en gammal kollega erkände att hennes utbetalning från försäkringskassan kom hela tre månader efter att hon blev sjukskriven för utmattningsdepression. Fatta vilken stress hur man överlever ekonomiskt då?!
Jag led i det tysta både i huvud och kropp, både på jobbet och i hemmet och lärde mig att stänga av mitt i all julhets då jag kände att det var en börda att sätta upp adventsljusstakar och att vi var tvunga att baka pepparkakor. För så gjorde vi ju alltid.  
 
Det där att lära sig att stänga av är förmodligen väldigt lätt och inget som jag vill tillbaka till. 
Så, även om det kommer att ta tid att ända en vana, kommer jag innan min vinterdepression kommer, försöka tänka i nya banor och lyssna på kroppen. 
Att inte ta på sig för mycket, att stanna upp mer i nuet, inte känna att man har några måsten och försöka sätta sig själv i första hand. Inte så lätt som småbarnsmamma med barn som har aktiviteter och med en sambo som alltid kan hålla 100 knyck och ger en själv skuldkänslor att man inte gör detsamma. 
 
Du är inte mer än människa - tänk på dig själv ibland. 
Lär dig säga nej
Det är helt ok att vara lat då och då.
Du får göra fel. 
Lär dig sätta gränser. 
Tänk annorlunda. 
Det är aldrg för sent!

"Gräset är inte grönare på andra sidan. Det är grönt där vi vattnar det"
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Malin B

Vilken klok slutkläm!
Ett verkligen tänkvärt inlägg, jätte bra skrivet.

2015-08-25 @ 06:50:23
URL: http://malinbs.blogg.se
Postat av: Cissi

Var rädd om Dig <3

2015-08-26 @ 10:53:11
URL: http://cissileandersson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0